Wandelaars, sporters, hondenuitlaters en vele andere bezoekers maken veelvuldig gebruik van de voorzieningen in natuurgebieden, vaak zonder daar direct voor te betalen. Natuurorganisaties krijgen subsidie voor het beheer van een gebied maar nauwelijks voor de recreatieve functies ervan. Naast de vele discussies over entree, betaald parkeren en verplichte lidmaatschappen is er nog een mogelijkheid om gebruikers van voorzieningen in een natuurgebied te vragen om bij te dragen aan aanleg en onderhoud: een vrijwillige, eenmalige donatie op de locatie.
Hiermee is nog weinig structurele ervaring opgedaan door de beheerders van natuurgebieden terwijl de mogelijkheden om een vrijwillige donatie te doen door de technologische ontwikkelingen toenemen.
In opdracht van Innovatie Agro & Natuur heb ik een verkenning uitgevoerd naar een aantal nieuwe technische mogelijkheden om bezoekers van natuurgebieden te vragen om een eenmalige bijdrage. Naast deze technische verkenning heb ik een aantal gesprekken gevoerd met natuurorganisaties over de voor- en nadelen van vrijwillige donaties.

Lees hier het eindrapport →